top of page

Πώς Να Κάνεις Τους Αναγνώστες Σου Να Βιώνουν + Να Ταυτίζονται Με Όσα Γράφεις!


Το μυστικό μιας καλής συγγραφής είναι να κάνεις τους αναγνώστες να ξεχάσουν ότι κοιτούν λέξεις σε μια σελίδα βιβλίου και να πεις την ιστορία σου με έναν τρόπο που να τους επιτρέπει να ‘δουν’ την σκηνή, τους χαρακτήρες, το σκηνικό και οτιδήποτε συμβαίνει στο μάτι του μυαλού τους.

Σαν να βλέπουν μια ταινία, ή ακόμα καλύτερα, να βιώνουν οι ίδιοι την κάθε σκηνή και την κάθε περιγραφή σου.

Ένας τρόπος για να βοηθήσεις τον συγγραφέα μέσα σου να το κάνει αυτό, είναι να χρησιμοποιείς αντικείμενα και εικόνες για να δημιουργήσεις μια πιο χειροπιαστή πραγματικότητα για τους αναγνώστες σου.

Δημιούργησε ένα ημερολόγιο/λεύκωμα με ιδέες και εμπνεύσεις.

Οι φοιτητές στις σχολές καλών τεχνών δημιουργούν τετράδια ή λευκώματα με ιδέες και υλικά.

Χρησιμοποιούν αυτά τα τετράδια/λευκώματα σαν πηγή έμπνευσης, και τελικά, σαν μια απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το τελικό προϊόν – τις επιρροές που δέχτηκαν οι ίδιοι ως δημιουργοί, τις διαδικασίες που ακολούθησαν, κι ένα σωρό άλλα.

Η χρήση αυτού του "εργαλείου" είναι πολύ σημαντική, γι' αυτό και οι καθηγητές τους δίνουν την ίδια βαρύτητα στο περιεχόμενο αυτών των τετραδίων/λευκωμάτων, όσο και στο τελικό έργο των φοιτητών τους.

Σαν συγγραφέας, η χρήση ενός αντικειμένου είναι το ίδιο χρήσιμη και σε σένα.

Μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου ένα τετράδιο και να γράφεις οτιδήποτε δεις ή ακούσεις και μπορεί να σου φανεί χρήσιμο για το βιβλίο ή την έμπνευση πάνω στην οποία εργάζεσαι.

Μπορείς επίσης να γράψεις οποιεσδήποτε σκέψεις έχεις, έτσι ώστε να μην ξεχάσεις αυτές τις εξαιρετικές ιδέες οι οποίες μπορεί να σου έρθουν κατά την διάρκεια μιας βαρετής συνάντησης στην δουλειά ή ενώ κάθεσαι στο τρένο ή στο λεωφορείο.

Μπορείς επίσης να σχεδιάσεις πράγματα ή ανθρώπους που βλέπεις, και χάρτες ή διαγράμματα από διάφορα μέρη, καταστάσεις και εμπειρίες. Δες το σχετικό post για τα mindmaps.

Αν για κάποιο λόγο ασχολείσαι με παραπάνω από ένα πρότζεκτ (κάτι που δεν σου το προτείνω φυσικά) ή προσπαθείς συνεχώς να βρεις καινούριες ιδέες για ιστορίες ή βιβλία, χρησιμοποίησε περισσότερα τετράδια, ένα για το κάθε πρότζεκτ/έμπνευσή σου.

Αγόρασε τετράδια/λευκώματα/σημειωματάρια σε διαφορετικά χρώματα για να μπορείς να τα οργανώσεις καλύτερα.

Αν αυτή η προσέγγιση είναι κάτι το καινούριο για σένα, ξεκίνησε δημιουργώντας ένα (ή περισσότερα λευκώματα/τετράδια δημιουργικής γραφής) τα οποία να περιλαμβάνουν τα εξής:

Ιδέες και θέματα έμπνευσης: Αν βρεις έναν πίνακα, μια φωτογραφία ή μια εικόνα που σε εμπνέει, το λεύκωμα αποτελεί το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσεις αυτό το δεδομένο έτσι ώστε να μπορείς να ανατρέξεις σε αυτό αργότερα.

Νέα: Κόψε ενδιαφέροντα νέα, τα οποία σχετίζονται με την ιστορία σου, από περιοδικά ή εφημερίδες. Μπορεί να θελήσεις να συμπεριλάβεις πραγματικά γεγονότα στην ιστορία σου σαν φόντο, ή απλά μπορεί κάτι να σου συμβεί και να θέλεις να το συμπεριλάβεις με κάποιο τρόπο.

Καρτ ποστάλ, εικόνες και φωτογραφίες: Όλα αυτά μπορείς να τα συλλέξεις από μουσεία, βιβλιοπωλεία, υπαίθριες αγορές, παλιά συρτάρια στο γραφείο σου, οικογενειακά άλμπουμ και αποθήκες.

Αν αποθηκεύεις φωτογραφίες και εικόνες με ηλεκτρονικό τρόπο, θα σε βοηθούσε να τις εκτυπώσεις σαν μικρές εικόνες και να τις αποθηκεύσεις στο τετράδιό σου, έτσι ώστε να μπορείς να τις δεις όποτε εσύ θελήσεις.

Γράψε σημειώσεις και παρατηρήσεις για τις εικόνες σου. Γράψε ιδέες και σκέψεις σου γύρω από αυτές. Με δυο λόγια κατέγραψε τις εμπνεύσεις σου.

Μην σε απασχολεί το πόσο ακατάστατο ή ανοργάνωτο μπορεί να είναι το λεύκωμα σου – στην πραγματικότητα, όσο πιο ακατάστατο είναι τόσο το καλύτερο!

Η ωραία καλλιτεχνική δουλειά σπάνια είναι τακτοποιημένη και οργανωμένη ενώ βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της δημιουργίας της.

Αναζήτηση υλικού και σημειώσεων: Το λεύκωμα σου είναι ένα καλό μέρος για να φυλάξεις τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έκανες, αλλά και να γράψεις ή να επισυνάψεις σημειώσεις από συνεντεύξεις που έχεις πάρει ή έχεις διαβάσει και αποτελούν πηγή έμπνευσης, φαντασίας και σκέψεων για σένα.

Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ πάρα πολύ έντυπες συνεντεύξεις για εμπνέομαι χαρακτηριστικά ηρώων, αλλά και εμπειρίες/καταστάσεις γύρω από αυτούς.

Σχέδια: Αν έχεις δημιουργήσει μια φανταστική πόλη ή χώρα για την ιστορία σου, σχεδίασε έναν χάρτη με σημαντικές τοποθεσίες της.

Αν γράφεις ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας σχεδίασε μερικούς από τους εξωγήινους ή τα πλάσματα που ζουν σε αυτό τον κόσμο.

Όσο πιο ακριβής είσαι με τις λεπτομέρειες αυτού το φανταστικού κόσμου, τόσο πιο πειστική θα είναι η ιστορία σου για τους αναγνώστες σου.

Ποτέ δεν ξέρεις πόσο μεγάλο θα γίνει το λεύκωμα σου, επομένως αγόρασε τρία ή τέσσερα ίδια, έτσι ώστε να μπορέσεις να συνεχίσεις στο επόμενο όταν κάποιο γεμίσει.

Μερικοί άνθρωποι δένονται πάρα πολύ με ένα συγκεκριμένο τετράδιο, επομένως, αν βρεις κάτι που σου αρέσει, αυτό ίσως κάνει την διαφορά!

Βρες εικόνες που σχετίζονται με το βιβλίο σου και την βασική γραμμή πλοκής του.

Οι εικόνες μπορούν να σε βοηθήσουν να εξηγήσεις πως φαίνονται οι χαρακτήρες, να προσδιορίσουν και να περιγράψουν συγκεκριμένες τοποθεσίες, και να δραματοποιήσουν την ιστορία σου.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ως σύμβολα.

Η συλλογή φωτογραφιών και εικόνων συγκεκριμένων αντικειμένων τα οποία εμφανίζονται στην ιστορία σου και σε βοηθούν να εστιάσεις την φαντασία σου και να αναπτύξεις ιδέες πριν ξεκινήσεις να γράφεις είναι κάτι πολύ χρήσιμο για τον συγγραφέα που έχεις μέσα σου.

Με τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ πλέον, μπορείς να βγάλεις εύκολα φωτογραφίες από γεύματα, κτήρια, την θέα, δωμάτια, σπίτια, δρόμους και μέρη, όπου και αν βρίσκεσαι.

Αποθήκευσε ή εκτύπωσε αυτές τις φωτογραφίες, επειδή μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες όταν θα χρειαστεί αργότερα να περιγράψεις κάτι.

Εγώ έχω μια μεγάλη συλλογή εικόνων, τις οποίες χρησιμοποιώ στην συγγραφή και στην διδασκαλία μου.

Είμαι χρόνια συλλέκτρια καρτ ποστάλ από ανθρώπους, μέρη, αντικείμενα μέχρι και σκηνικά όλων των ειδών.

Είναι πολύ χρήσιμα για να προκαλέσουν την φαντασία μου και να με βοηθήσουν να συνεχίσω όποτε έχω κολλήσει.

Τα μουσεία και οι γκαλερί είναι φανταστικά μέρη για να βρεις εικόνες και να τις προσθέσεις στην συλλογή με τις εμπνεύσεις σου.

Εγώ προτιμώ πίνακες ανθρώπων και τοπίων αντί για φωτογραφίες, επειδή είναι λιγότερο συγκεκριμένες και προκαλούν ευκολότερα την φαντασία μου.

Όμως εσύ θα κάνεις αυτό με το οποίο νιώθεις καλύτερα!

Εάν θέλεις επιπλέον καθοδήγηση και επιπλέον γνώση θα βρεις περισσότερα για...

Την Συγγραφή Μυθιστορημάτων ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Την Συγγραφή Παραμυθιών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Την Συγγραφή Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Για να έχεις τα Χρήματα και την Ελευθερία Επιλογών & Κινήσεων που προσφέρει μια Online/Ψηφιακή Επιχείρηση ​με αποκλειστικό περιεχόμενο όσα ΕΙΣΑΙ, σε παθιάζουν, αγαπάς, γνωρίζεις και εξακολουθείς να μαθαίνεις τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως επιχειρηματίας - ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Να είσαι καλά!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

"Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Aν θέλεις να γράψεις φέτος ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε μπορείς να συμμετέχεις στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ: "Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" που θα ξεκινήσει σύντομα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε 52 εβδομάδες να γράψεις, να εκδώσεις με επιτυχία, αλλά και να έχεις αναγνώστες εν αναμονή, για το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, ανεξάρτητα από την κατηγορία του.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

#δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήγραφή #δημιουργικηγραφηδωρεαν #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματαδημιουργικηςγραφης #ΔημιουργικήΓραφή #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #δημιουργικήγραφήβιβλία #γραφωτοδικομουπαραμυθι #δομημυθιστορηματος #πωςναγραψωεναμυθιστορημα #μαθηματασυγγραφηςπαραμυθιων #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #μαθηματααποτοσπιτι #πωςναεκδοσωέναπαραμυθι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #σκελετόςμυθιστορήματοσ #Μυθιστόρημα #σεμιναριασυγγραφηςπαραμυθιου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεάς #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεας #πωςναγινωπλουσιοςσυγγραφεας #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #Εκδοσηβιβλιου #εκδοσηβιβλιουνέουσυγγραφέα #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #πωςναβρωτιτλογιατοβιβλιομου #τεχνικεςσυγγραφης #τεχνικεςσυγγραφηςβιβλιου #τεχνικεςσυγγραφηςμυθιστορηματος #τεχνικέςσυγγραφήςμυθιστορήματος #οδηγιεςγιασυγγραφημυθιστορηματος #πωςναγραψετεεναπραγματικακαλομυθιστορημα #εφαρμογεςγιαναγραψειςβιβλιο #συγγραφήβιβλίου #σεμιναριασυγγραφηςβιβλιου #δημιουργικηγραφηοδηγιες

bottom of page