top of page

Γιατί οι συγγραφείς θα πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους


Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να μπορεί να κρατάει μολύβι και όλα αυτά τα χρόνια που γράφω, αλλά και βοηθώ άλλους ανθρώπους ανά τον κόσμο να γράψουν τα δικά τους βιβλία, ξέρω πόσο σημαντικό είναι να ακούμε το σώμα μας και να προσέχουμε για το πως νοιώθουμε για μια σκηνή, ένα κεφάλαιο ή μια σελίδα που μόλις έχουμε γράψει.

Το να ακούς την εσωτερική σου φωνή ως συγγραφέας, το ένστικτό σου, είναι πολύ σημαντικό τόσο για την δημιουργικότητά σου, όσο και για την επιτυχία που προσδοκάς για την Ταυτότητά σου ως Συγγραφέας.

Ναι, πολλές φορές είναι πιο σημαντικό να ακούς το μήνυμα που σου δίνει το σώμα σου, παρά το μυαλό σου.

Το σώμα σου και το πως νιώθεις ποτέ δεν θα σου πει ψέματα. Το μυαλό σου όμως μπορεί να σε σαμποτάρει.

Το σώμα σου θα σου πει πως νιώθει και ποια αίσθηση του δίνει ο ρυθμός της ανάγνωσης αυτού που έχεις γράψει.

Θα σου πει πως νιώθει για έναν ήρωά σου ή για ό,τι άλλο είναι σημαντικό για την αφήγησή σου.

Από την άλλη, το μυαλό σου, μπορεί να είναι επηρεασμένο από ανασφάλειες, από φόβους και από αρνητικές σκέψεις που μπορεί να έχουν να κάνουν με την αυτοπεποίθηση που μπορεί να μην έχεις για την Ταυτότητά σου ως Συγγραφέας, ή ακόμη να είναι επηρεασμένο από αναληθείς αρνητικές κριτικές, που μπορεί να σε σαμποτάρει.

Το έχω δει να συμβαίνει ξανά και ξανά.

Να έρχονται στα χέρια μου για την επιμέλεια περιεχομένου τους εκπληκτικά βιβλία, που ο συγγραφέας τους πιστεύει, εσφαλμένα - με την λογική του - πως είναι πολύ μέτριο αυτό που έχει γράψει έως και κακό.

Μου το στέλνει όμως... γιατί το ένστικτό του βροντοφωνάζει πως κάνει λάθος.

Μάθε να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου.

Όταν γράφεις μια σκηνή, θα πρέπει να είσαι σε θέση να νιώσεις αν κάτι πάει στραβά με αυτή την σκηνή ή όχι.

Κι όταν κάνεις τις διορθωτικές κινήσεις σου (επιμέλεια περιεχομένου) επίσης, θα πρέπει να είσαι σε θέση να αισθανθείς πως "τώρα" είναι όλα όπως πρέπει για την συγκεκριμένη σκηνή.

Μπορεί για κάποιους από εμάς αυτή η "πρακτική" να είναι πολύ μακριά από τις συνήθειές μας ή από τον τρόπο που λειτουργούμε.

Αλλά πιστεύω πως υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια, ως και σοφία, σε αυτό το δεδομένο που σπάνια θα ακούσεις να μιλάνε γι' αυτό μέσα σε μια τάξη δημιουργικής γραφής, αλλά θα ακούσεις αρκετά συχνά αυτή την αλήθεια από το στόμα συγγραφέων σε συνεντεύξεις τους.

Είτε γράφω μυθιστόρημα, είτε γράφω αυτό το κείμενο για σένα, είτε σου γράφω το επόμενο email μου, έχω μάθει εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν από την αρχή... να συντονίζομαι με το μήνυμα που μου στέλνει το σώμα μου σε σχέση με τα κείμενά μου.

Όμως θα πρέπει να σου ομολογήσω πως για να πάρεις αυτό το μήνυμα, και να μπορείς να ακούς το ένστικτό σου, θα πρέπει να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου.

Θα πρέπει να έχεις την πρόθεση, αληθινά, να ακούσεις εκείνη την φωνή που σου λέει πως "εδώ κάτι δεν πάει καλά" και να επιτρέπεις σε αυτή την φωνή να σε καθοδηγεί και να σε διορθώνει.

Με τον καιρό, κι αν αληθινά είσαι ανοιχτός/ανοιχτή σε αυτό το δεδομένο, το σώμα σου θα σου περνά τα μηνύματά του και θα σε καθοδηγεί ανάλογα. Έτσι θα μπορείς με ευκολία να αισθανθείς τι είναι αρκετά καλό και αριστουργηματικό και τι χρειάζεται και πάλι την προσοχή σου.

Επίσης, με τον καιρό, και αφού μάθεις να εμπιστεύεσαι τα μηνύματα που θα σου δίνει το σώμα σου σε σχέση με τα κείμενά σου, θα διαπιστώσεις πως το ένστικτό σου ποτέ δεν κάνει λάθος.

Γιατί όταν γράψεις μία σκηνή (ή ένα οποιοδήποτε άλλο κείμενο) και με την ολοκλήρωσή του το διαβάσεις ξανά και το σώμα σου, το ένστικτό σου, σου επιβεβαιώσει πως τα κατάφερες μια χαρά, όσος καιρός κι αν περάσει, κάθε φορά που θα επιστρέφεις σε αυτό το κείμενο, θα ακούς από μέσα σου ένα πανηγυρικό ΝΑΙ, που θα επιβεβαιώνει ξανά και ξανά το αλάνθαστο της αρχικής σου αίσθησης.

Και φυσικά ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το ανάποδο.

Όταν γράψεις κάτι και δεν νιώθεις και πολύ χαρούμενος/χαρούμενη γι' αυτό, από την αρχή.

Καμιά φορά μπορεί να πρέπει να απομακρυνθείς για ένα χρονικό διάστημα από το κείμενό σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ένστικτό σου, σου μιλά ακόμη πιο δυνατά.

Ναι θυμάσαι πως ό,τι γράφεις είναι δικό σου και θα πρέπει να το "νιώθεις" εσύ σωστό και όμορφο. Θα πρέπει να σου δίνει την αίσθηση ότι σε αντιπροσωπεύει.

Το σώμα μας, οι αισθήσεις του, τα συναισθήματά του, το ένστικτό μας, είναι σπουδαία "εργαλεία" για την Ταυτότητά μας ως Συγγραφείς, αλλά και για τα υπέροχα βιβλία που γράψαμε και τώρα διορθώνουμε και επιμελούμαστε ή γράφουμε αυτή την στιγμή, ή θέλουμε να γράψουμε φέτος.

Γι' αυτό άκου όσα νιώθεις για ό,τι γράφεις και πράξε ανάλογα.

Να καλλιεργείς το ταλέντο και τις δεξιότητές σου και να θυμάσαι πως πλέον στην εποχή μας μπορείς να κάνεις ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ πραγματικότητα γιατί οι άνθρωποι, η γνώση, η εμπειρία είναι μόλις μερικά click κοντά σου!

Μάλιστα, αν θέλεις μέσα σε ένα χρόνο να πετύχεις την συγγραφή και την έκδοση ενός μυθιστορήματος που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει την μορφή Home Study Course και είναι Διαθέσιμο για νέους συμμετέχοντες ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Όσοι εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον επόμενο κύκλο εγγραφών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ και συμπληρώσουν την φόρμα ενδιαφέροντος που υπάρχει στην σχετική σελίδα ενημέρωσης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, λαμβάνουν αυτόματα:

  • Προνομιακή + Προσωπική Έκπτωση για τον επόμενο κύκλο εγγραφών.

  • Προσωπική Ενημέρωση για το πλήρες περιεχόμενο του προγράμματος.

  • ΣΥΝ Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών, αλλά και για να έχεις χωρίς καμία άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, Αυτόματα Προνομιακή & Προσωπική Έκπτωση όπως και Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία

#δημιουργικήγραφήβιβλία #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικηγραφηδωρεαν2017 #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσ #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσαθήνα #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσδωρεαν2018 #δημιουργικήγραφή #σεμινάριαδημιουργικήςγραφήςδωρεαν #δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήpdf #δημιουργικήγραφήδωρεαν #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #σεμινάριαδημιουργικήςγραφής #δημιουργικηγραφηλογοτεχνια #δημιουργικήγραφήεξαποστάσεως #σεμιναριαδημιουργικηςγραφηςonline #σεμινάριαδημιουργικήςγραφής2019 #μαθηματαδημιουργικησγραφησ #ιδέεςγιαδημιουργικήγραφή #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #σεμιναριασυγγραφηςπαιδικουβιβλιου #συγγραφη #μαριαγουσιουσυγγραφεας #συγγραφήβιβλίου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγραψωεναβιβλιο #πωςναγραφωκαλυτερα #συμβουλεςγιανεουςσυγγραφεις #μαθημασυγγραφηςπαιδικουβιβλιου #πωςθαγινωσυγγραφεας #πωςναγίνωεπιτυχημενοςσυγγραφέας #εμπνευσηγιασυγγραφείς #μαθηματαγραφησ #μαθηματασυγγραφησ

bottom of page