top of page

Τα 3 «Πρόσωπα» Που ΠΡΕΠΕΙ Να Φανερώνεις Για Κάθε Σημαντικό Ήρωα Του Βιβλίου Σου


Οι Κινέζοι λένε πως κάθε ανθρώπινο πλάσμα κουβαλά μέσα του τρία διαφορετικά πρόσωπα και πως όταν αυτά έχουν την ευκαιρία να εκδηλωθούν, τότε φανερώνουν πως ο καθένας μας –δίχως καμία εξαίρεση- είμαστε τρία πρόσωπα ταυτόχρονα, μέσα στην ίδια προσωπικότητα.

  1. Είμαστε αυτό που φανερώνουμε στην κοινωνία.

  2. Είμαστε αυτό που εκδηλώνουμε όταν είμαστε με την οικογένεια ή τους φίλους μας.

  3. Και είμαστε το πρόσωπο που αποκαλύπτεται όταν είμαστε μόνοι μας.

Η αλήθεια είναι πως ως ανθρώπινα πλάσματα είμαστε πολύπλοκα όντα, και σίγουρα υπάρχουν πολλές πτυχές μας (πτυχές που ίσως να είναι και πολύ καλά κρυμμένες) κάτω από την όποια επιφανειακή εικόνα μας.

Φαντάζομαι πως συμφωνείς κι εσύ μαζί μου… είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι όταν μας περιβάλουν «διαφορετικοί» άνθρωποι. Δεν εκφραζόμαστε, ούτε και συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο, απέναντι σε όλους τους ανθρώπους,

Με αφορμή την παραπάνω γνώση και διαπίστωση, λοιπόν… έχω να σου κάνω μερικές ερωτήσεις που αφορούν τους σημαντικούς και τους κεντρικούς ήρωες των βιβλίων σου, ανεξάρτητα από αν είναι οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι ή οι βασικοί δευτερεύοντες χαρακτήρες των μυθιστορημάτων σου.

  • Πόσο καλά γνωρίζεις τους ήρωες των βιβλίων σου;

  • Και πόσο καλά οι άλλοι άνθρωποι (άλλοι ήρωες και χαρακτήρες του μυθιστορήματός σου) που τους περιβάλλουν στα πλαίσια της γραμμής πλοκής σου, τους γνωρίζουν αληθινά;

  • Ποιος είναι ο ήρωάς σου όταν βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο που τον βλέπει, τον ακούει και τον παρακολουθεί;

  • Ποιος είναι ο ήρωάς σου όταν είναι μόνος/μόνη;

  • Και ποιος είναι ο ήρωάς σου με το φιλικό και οικογενειακό του;

Προσπάθησε να καταγράψεις την διαφορετικότητα στην έκφραση των τριών προσώπων των ηρώων σου με το να δείξεις τρόπους έκφρασης, αντίδρασης, αλλά και ομιλίας.

Πώς αποκαλύπτει ο ήρωάς σου τα τρία πρόσωπά του μέσα στον κόσμο του βιβλίου σου;

Εάν το κάνεις αυτό για κάθε σημαντικό ήρωα και χαρακτήρα του μυθιστορήματός σου, τότε να ξέρεις πως και μόνο από αυτό το δεδομένο, θα έχεις δημιουργήσει έναν ήρωα με βάθος, πολυπλοκότητα και σίγουρα τρισδιάστατο.

Μπορεί να είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο να εστιαστείς σε μία από τις τρεις προσωπικότητες που μπορεί να έχει και να προβάλει ο ήρωάς σου κατά την διάρκεια της γραμμής πλοκής του, όμως το να αποκαλύψεις στους αναγνώστες σου –μέσα από συγκεκριμένες σκηνές και εμπειρίες- και τα τρία πρόσωπα του ήρωά σου, και όχι μόνο το ένα ή τα δύο από αυτά, αυτόματα, αυτό το γεγονός σε αναγάγει σε έναν πολύ καλό συγγραφέα και το βιβλίο σου, σε ένα βιβλίο που αξίζει τον κόπο κάποιος να διαβάσει μέχρι το τέλος, αλλά και να το συστήσει.

ΤΩΡΑ Βάλε Σε Εφαρμογή Την Παραπάνω Γνώση Και Κάνε Αυτή Την Άσκηση Δημιουργικής Γραφής / Συγγραφής:

Αφιέρωσε 15 λεπτά για να γράψεις και να αποκαλύψεις στους αναγνώστες σου, μέσα από μία συγκεκριμένη σκηνή, εκείνο το πρόσωπο (από τα τρία) ενός ήρωα, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα φανερώνονταν ποτέ.

Εμπνεύσου μια σκηνή που ο ήρωάς σου/η ηρωίδα σου θα μας εκπλήξει με μια πτυχή του εαυτού του/της, που δεν θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε εάν δεν έγραφες ποτέ αυτή την σκηνή.

Κάνε αυτή την άσκηση δημιουργικής γραφής/συγγραφής και απόλαυσε την διαδικασία και την διαδρομή!

Όμως πριν μπεις στην διαδικασία θα ήθελα να μάθω...

Σε βοηθά η παραπάνω γνώση; Είχες σκεφτεί να προσεγγίσεις τους λογοτεχνικούς σου ήρωες με αυτό τον τρόπο;

Σε βοηθούν τα παραπάνω ερωτήματα; Σκοπεύεις να βάλεις σε εφαρμογή αυτά τα τρία πρόσωπα των ηρώων σου και να τα συμπεριλάβεις στην έμπνευση και την γραμμή πλοκής του βιβλίου σου; Και ποιο από τα τρία πρόσωπα αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για σένα και γιατί;

Γράψε μου στο χωρίο πιο κάτω, θα χαρώ πολύ να μάθω για σένα. Επίσης σου θυμίζω πως μία φορά την εβδομάδα, υπέροχοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, βρίσκονται εδώ, για να ακούσουν, να δουν και να διαβάσουν όσα κι εσύ.

Και που ξέρεις… η δική σου ιστορία και οπτική γωνία –στο χωρίο των σχολίων πιο κάτω– μπορεί να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που κάποιος από εμάς έχει ανάγκη, αυτή την στιγμή.

Εμείς, θα τα πούμε ξανά σύντομα.

Στο μεταξύ, να έχεις μια ανέλπιστα όμορφη ημέρα!

Μαρία

ΥΓ. Αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους αυτό το post τώρα.


bottom of page