top of page

Τι Θα Έκανα Σήμερα Ως Συγγραφέας/Online Επιχειρηματίας Αν Ξεκινούσα Από Την Αρχή.


Είναι άπειρες οι φορές που με έχουν ρωτήσει: «Μαρία, αν ξεκινούσες σήμερα για να γίνεις Συγγραφέας/Online Επιχειρηματίας, κι αν ήθελες σήμερα, το χόμπι σου να πληρώνει τους λογαριασμούς σου, κι αν δεν είχες χρήματα για να επενδύσεις και αν δεν είχες και άπλετο χρόνο, τι θα έκανες για να υποστηρίξεις και να υλοποιήσεις αυτό το όνειρο με επιτυχία;”

Τι θα έκανα σήμερα λοιπόν ως Συγγραφέας/Online Επιχειρηματίας αν ξεκινούσα από την αρχή και τι μπορείς να ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ άμεσα, τώρα… με το που ολοκληρώσεις την ανάγνωση όσων μοιράζομαι μαζί σου σήμερα.

Για αρχή θα ξεκινούσα με την συνειδητοποίηση πως δεν είμαι μια απλή Συγγραφέας, αλλά και μια Οnline Επιχειρηματίας, αν ήθελα το χόμπι μου (το όποιο χόμπι, γνώσεις, προυπηρεσία, εμπειρία ή μεράκι μου) να πληρώνει τους λογαριασμούς μου.

Και όπως όλες οι Επιχειρηματικές Δραστηριότητες, έτσι και για την δραστηριότητα του Συγγραφέα/Online Επιχειρηματία, θα έκανα ξεκάθαρο μέσα μου, πως απαιτεί από εμένα επένδυση.

(Αν είσαι κι εσύ από τους Ανθρώπους της Γενιάς μας που «βλέπουν» το μεράκι, το χόμπι και το ταλέντο τους ως μια αληθινή καριέρα και ως μια αληθινή επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε σίγουρα πρέπει να ξεκινήσεις με όσα μπορεί να περιέχει ο όρος επένδυση).

Εάν ξεκινούσα σήμερα, λοιπόν, θα ήμουν από την αρχή έτοιμη να επενδύσω.

Να επενδύσω στον εαυτό μου καλλιεργώντας το προσωπικό μου ταλέντο/χόμπι/μεράκι/πάθος/γνώσεις, είτε αυτό έχει να κάνει με την Συγγραφή ή με οτιδήποτε άλλο.

Να επενδύσω στο να μάθω τα πάντα γύρω από την Προώθηση και το Μarketing για το αντικείμενό μου.

Αλλά και να επενδύσω στα συστήματα, στα εργαλεία, αλλά και στο μονοπάτι που υπάρχει διαθέσιμο, για όλους μας πλέον, και πρέπει πάνω του να «περπατήσω» για να μου φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε χρήματα, ποιότητα καθημερινής ζωής, αλλά και επιτυχία.

Εάν λοιπόν, αν χρειαζόταν να ξεκινήσω την πορεία μου ως Συγγραφέας/Online Επιχειρηματίας τώρα, θα επένδυα και θα έκατα τα παρακάτω:

1. Θα δημιουργούσα έναν λογαριασμό στο Facebook για να προβάλω την Ταυτότητά μου ως Συγγραφέας/Online Επιχειρηματίας και θα φρόντιζα να μοιράζομαι με τα μέλη μου αρκετά συχνά περιεχόμενο που θα ήταν ενδιαφέρον γι' αυτούς, αλλά και συμβατό με την δουλειά μου. Γιατί μπορεί να μην ήμουν συγγραφέας, αλλά γιατρός, σύμβουλος, δάσκαλος, μαμά, σεφ, ή ό,τι άλλο μπορεί να είσαι εσύ.

2. Θα έφτιαχνα ένα video την εβδομάδα που θα το τοποθετούσα στον λογαριασμό μου ως Συγγραφέας/Online Επιχειρηματίας στο YouTube. Διαφορετικά θα έγραφα ένα κείμενο την εβδομάδα (blog/post) για να μοιραστώ με τους συνδρομητές/αναγνώστες/πελάτες μου. Όπως ακριβώς κάνω και τώρα μαζί σου.

3. Θα έφτιαχνα το προσωπικό μου site/blog και θα έδινα περισσότερη σημασία στο περιεχόμενο όσων θα μοιράζομαι με τα μέλη/επισκέπτες του site μου σε εβδομαδιαία βάση, παρά στο σχεδιαστικό κομμάτι του site/blog.

Επίσης, ανάλογα με τα οικονομικά μου, ή θα αναζητούσα τις φτηνές έως δωρεάν υπηρεσίες που υπάρχουν διαθέσιμες στο intenet για την κατασκευή του site/blog μου, ή θα ζητούσα βοήθεια από κάποιον που ξέρει, ή θα φρόντιζα να μάθω η ίδια πώς να κατασκευάζω και να έχω πλήρη ανεξαρτησία και ελευθερία κινήσεων σε σχέση με το site/blog μου.

Για το θέμα αυτό, τα εργαλεία πλέον είναι πάρα πολλά και οι επιλογές σου το ίδιο. Δεν χρειάζεται ούτε να έχεις προηγούμενη εμπειρία από κατασκευή sites/blogs, ούτε να ξέρεις από «κώδικα», ούτε να είσαι πληροφορικός.

Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από δασκάλους/σχολεία να σε εκπαιδεύσουν ή ακόμη και να εκπαιδευτείς μόνη/μόνος σου σε αυτό το κομμάτι. Πλέον τα πάντα υπάρχουν, και τα πάντα είναι πολύ φιλικά προς τους χρήστες, και εάν έχεις θέληση και ξεκάθαρο στόχο, τότε μπορείς να κάνεις τα πάντα!

4. Σε αυτό το site/blog εάν έκανα ένα video/βδομάδα, θα τοποθετούσα αυτό το video (που θα υπάρχει και στο Κανάλι μου στο YouTube) με μια μικρή περίληψη, ή θα τοποθετούσα απλά το κείμενό μου, το blog/post μου.

Εννοείται πως θα φρόντιζα σε κάθε περίπτωση (video ή απλό κείμενο) το περιεχόμενο να είναι σούπερ ελκυστικό και χρήσιμο για τους συνδρομητές/αναγνώστες/πελάτες μου.

5. Θα μετέτρεπα τους απλούς επισκέπτες του site μου σε συνδρομητές και μελλοντικούς πελάτες μου μέσα από μια εταιρία/υπηρεσία συλλογής emails.

Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εταιρίες εκεί έξω. Θα έκανα την έρευνά μου, θα φρόντιζα να μάθω περισσότερα γι’ αυτές (εάν δεν ξέρω ήδη) και θα έκανα την κατάλληλη επιλογή για μένα με βάση τόσο τα οικονομικά μου, όσο και το μέγεθος της λίστας των συνδρομητών/πελατών μου.

Υπάρχουν υπηρεσίες/εταιρίες όπως η MailChimp που είναι δωρεάν για τα πρώτα 5.000 μέλη σου, ενώ εταιρίες όπως η iContact (που χρησιμοποιώ εγώ) που πληρώνεις από το πρώτο email που θα αποθηκεύσεις στις βάσεις τους και θα ζητήσεις να διαχειριστούν. Κάνεις την έρευνα και ανάλογα με τα προσωπικά σου δεδομένα επιλέγεις.

6. Για να είναι η Συγγραφική/Online Επιχειρηματική μου δραστηριότητα επικερδής θα έγραφα αρκετά βιβλία, λογοτεχνικά βιβλία ή και μη-λογοτεχνικά βιβλία.

Πιο συγκεκριμένα, εάν το περιεχόμενο, οι γνώσεις, οι εμπειρίες, τα όσα με παθιάζουν, η προϋπηρεσία μου, η δουλειά μου – όλα αυτά μαζί ή κάτι από αυτά – μπορεί να μετατραπεί και σε μη-λογοτεχνικό βιβλίο, θα έγραφα ένα ή και περισσότερα μη-λογοτεχνικά βιβλία και θα φρόντιζα να μετατρέψω αυτά τα μη-λογοτεχνικά βιβλία και σε κάποιες από τις 11 διαφορετικές πηγές εισοδήματος που μπορώ να έχω ως Συγγραφέας Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων.

Και φυσικά θα έκανα και το marketing, την προώθηση και τις πωλήσεις αυτών των πηγών εισοδήματος, μέσα από το site/blog μου, τοποθετώντας τα απαραίτητα εργαλεία που θα με βοηθούσαν σε κάτι τέτοιο ή θα συνεργαζόμουν με πλατφόρμες/εταιρίες που θα με βοηθούσαν στην διαχείριση των πληρωμών, συλλογή emails πελατών, σελίδες επιβεβαίωσης, σελίδες πώλησης, κλπ.

7. Σε καθημερινή βάση ό,τι τοποθετούσα στο Facebook θα φρόντιζα να υπάρχει link όπου θα οδηγώ τον κόσμο μου στην σελίδα που θέλω.

Μπορεί να είναι μια φορά την εβδομάδα η σελίδα του blog/post, μπορεί να είναι η σελίδα πώλησης του βιβλίου μου, ή η σελίδα πώλησης των διαφορετικών πηγών εισοδήματος που μπορούν να μου προσφέρουν τα μη-λογοτεχνικά βιβλία μου.

Και φυσικά θα φρόντιζα ό,τι – μα ό,τι μοιράζομαι με τον κόσμο μου – να είναι σημαντικό και ενδιαφέρον γι’ αυτούς, να τους βοηθώ και να τους δείχνω πως πραγματικά νοιάζομαι γι’ αυτούς.

8. Μια φορά κάθε 40-50 ημέρες θα παρότρυνα την λίστα των συνδρομητών/αναγνωστών/πελατών μου να επισκεφτεί την συγκεκριμένη σελίδα πώλησης που (θα επιλέγω την κάθε φορά) για να προμηθευτεί είτε κάποιο βιβλίο μου, είτε κάποιο άλλο ψηφιακό ή φυσικό προϊόν ή υπηρεσία, που μπορώ να έχω ως Συγγραφέας/Online Επιχειρηματίας.

9. Θα φρόντιζα να μάθω τα πάντα για το πως λειτουργεί, τι είναι, αλλά και πως μπορώ εγώ προσωπικά να εφαρμόσω, αυτό που ονομάζουμε Μάρκετινγκ και Προώθηση Σε Παγκόσμιο Επίπεδο Βιβλίων/Προϊόντων και Υπηρεσιών για Συγγραφείς (ή ό,τι άλλο ήμουν/είμαι/είσαι...) Online Επιχειρηματίες της Γενιάς μας.

10. Θα έκανα τα πάντα για να βάλω στην άκρη ό,τι με κάνει αναβλητική, αλλά και ό,τι με μετατρέπει σε «τελειομανή» και στην θέση τους θα τοποθετούσα ξεκάθαρα βήματα δράσης και υλοποίησης συγκεκριμένων βημάτων που απαιτεί αυτή η διαδρομή για να έχει κάποιος εξέλιξη, υλοποίηση και επιτυχία.

11. Αφού πετύχαινα τις πρώτες πωλήσεις μου, αλλά και τους πρώτους οικονομικούς μου στόχους όσον αφορά τα έσοδά μου ως Συγγραφέας - (ή ό,τι άλλο ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ) - Online Επιχειρηματίας, θα συνέχιζα να δημιουργώ αξιόλογο και σημαντικό περιεχόμενο για τους συνδρομητές/αναγνώστες/πελάτες μου, θα συνέχιζα να γράφω βιβλία και να δημιουργώ νέα Ψηφιακά ή Φυσικά Προϊόντα και Υπηρεσίες για τα μέλη μου, και εννοείται πως δεν θα ξόδευα τα επιπλέον χρήματά μου σε ακριβά παπούτσια, καινούρια ρούχα, ταξίδια αναψυχής και ακριβά εστιατόρια, αλλά θα συνέχιζα να τα επενδύω στον εαυτό μου και στην επιχείρησή μου.

12. Μάλιστα, τα πρώτα επιπλέον χρήματα, θα τα επένδυα στο να προσλάβω μια Προσωπική Βοηθό (Personal Assistant) για να με βοηθήσει σε όσα δεν θέλω να κάνω ή δεν ξέρω να κάνω πολύ καλά, ώστε να μένω εστιασμένη στο να επενδύω στον εαυτό μου και να δημιουργώ το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο (σε βιβλία, προϊόντα και υπηρεσίες) για τους συνδρομητές/αναγνώστες/πελάτες μου.

ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ;...

Δεν θα σκεφτόμουν, δεν θα έλεγα, δεν θα έγραφα ποτέ στις προσωπικές σημειώσεις και το ημερολόγιό μου, φράσεις όπως «αυτό δεν γίνεται», «δεν ξέρω πως το κάνω αυτό», «δεν είναι αυτά για μένα», «θέλω να το κάνω και δεν μπορώ» - και άλλα τέτοια.

ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ και κάτω από καμία συνθήκη δεν θα διαπραγματευόμουν την ικανότητά μου να μάθω κάτι καινούριο και νέο που μου είναι απαραίτητο γι’ αυτή την διαδρομή, να βρω μια λύση, έναν συνεργάτη, ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να μοιραστεί κάτι μέτριο, ή κακό, ή ψεύτικο – σε περιεχόμενο – με τους συνδρομητές/αναγνώστες/πελάτες μου.

ΠΑΝΤΑ θα φρόντιζα να έχω αρκετό χρόνο, αρκετή εστίαση και μπόλικο πείσμα, υπομονή και επιμονή για τα βήματα που απαιτεί η παραπάνω διαδρομή.

Και δεν θα εγκατέλειπα ποτέ πριν καταφέρω ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΘΕΙ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ.

Επίσης, στην αρχή, δεν θα είχα μεγάλες φιλοδοξίες, γιατί αναγνωρίζω πως – σε κάθε τέτοιου είδους έναρξη – η λίστα με τους συνδρομητές/αναγνώστες/πελάτες μου (αν δεν έχω από πριν ή από αλλού μια τέτοια λίστα), θα είναι μικρή στο ξεκίνημα, αλλά αυτή η μικρή αρχική ομάδα ανθρώπων, με το πέρασμα του χρόνου, ξέρω πως μπορεί να γίνει μια τεράστια ομάδα ανθρώπων που δεν θα είναι μόνο συνδρομητές/αναγνώστες/πελάτες μου, αλλά και φανατικοί οπαδοί της δουλειάς και του περιεχομένου μου.

Είναι αυτοί που θα μου επιτρέπουν να πληρώνω τους λογαριασμού μου, τα «ταΐζω» την οικογένειά μου και θα μου επιτρέπουν να έχω την ποιότητα της καθημερινής ζωής που πάντα ονειρευόμουν.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που πάντα θα νοιάζομαι πολύ και αληθινά γι’ αυτούς και θα αναγνωρίζω πως η παρουσία τους στην ζωή μου, μπορεί να αλλάξει τόσο την δική μου καθημερινότητα, όσο και την δική τους, μέσα από το ιδιαίτερο περιεχόμενό μου.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που αγαπώ, νοιάζομαι και φροντίζω σα να είναι οικογένειά μου, γιατί κατά μία έννοια, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΕΣΥ ΔΗΛΑΔΗ - ΕΙΣΑΙ η «άλλη» οικογένειά μου. Και θα φρόντιζα να θυμάμαι, πως συχνά, ένα νέο ξεκίνημα σαν κι αυτό, μπορεί να έχει και δυσκολίες, ίσως και αναποδιές, αλλά θα αντιμετώπιζα αυτές τις δυσκολίες ως προκλήσεις για να γίνω ακόμη καλύτερη ή να μάθω και κάτι ακόμη.

Και φυσικά, θα φρόντιζα να συνειδητοποιήσω ότι αυτή η ομάδα των συνδρομητών, αναγνωστών και πελατών μου, έχει να μάθει πολλά περισσότερα σε μένα, από όσα κι αν έχω να μοιραστώ και να τους διδάξω εγώ.

Για μια ακόμη φορά σε ευχαριστώ που διαβάζεις, παρακολουθείς και μοιράζεσαι με τόση καλοσύνη και ενθουσιασμό, τα όσα συμβαίνουν κάθε εβδομάδα εδώ.

Και αν πιστεύεις πως όσα έμαθες σήμερα εδώ είναι χρήσιμα κι ενδιαφέροντα, τότε μη χάνεις στιγμή, μοιράσου τα με φίλους, συναδέλφους ή και συνεργάτες/πελάτες που πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθηθούν. Είναι υπέροχο να είμαστε γενναιόδωροι.

Και γράψε μου. Ειλικρινά θέλω να ξέρω ποιο από τα παραπάνω βήματα θα αρχίσεις να εφαρμόζεις σήμερα, τώρα... πώς και γιατί; Αλλά και σε ποιο σημείο βρίσκεσαι σήμερα όσον αφορά την Συγγραφή σου (ή το όποιο άλλο μεράκι, γνώση ή χόμπι σου) και την Online/Επιχειρηματική σου παρουσία;

Θα χαρώ πολύ να μοιραστείς μαζί μου, όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Μην ξεχνάς πως ένα σωρό υπέροχα πλάσματα βρίσκονται εδώ σε καθημερινή βάση και… που ξέρεις, ίσως η δική σου προσωπική μαρτυρία, βοηθήσει και τους ίδιους πάρα πολύ.

Με όλη μου την ειλικρινή αγάπη, σου εύχομαι μια ανέλπιστα συναρπαστική ημέρα!

Μαρία

ΥΓ. ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟ:


bottom of page