top of page

Οι Στόχοι Που Θέτουν Οι Επιτυχημένοι Συγγραφείς Κάθε Σεπτέμβρη!


Ο Σεπτέμβριος είναι ήδη εδώ, τα σχολεία ήδη έχουν ξεκινήσει, και για κάποιους αυτή η περίοδος (μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές) είναι ακόμη μια πρωτοχρονιά.

Πρόκειται για μια περίοδο, μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη, ιδιαίτερα παραγωγική και δημιουργική, για πολλούς, κι αυτό αφορά κι εμάς τους Συγγραφείς.

Εάν θέλεις λοιπόν να θέσεις νέους και φιλόδοξους στόχους – ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΣΟΥ - γι’ αυτήν την «Νέα Σχολική Χρονιά Για Συγγραφείς», όπως την ονομάζω και κάνω κι εγώ… τότε όσα μοιράζομαι σήμερα μαζί σου εδώ, πιστεύω πως θα σου φανούν πολύ χρήσιμα.

Δοκίμασε Μια Νέα Τεχνική Δημιουργικής Γραφής/Συγγραφής Στο Τρέχον Ή Στο Επόμενο Σου Βιβλίο.

Αυτό θα σε βοηθήσει να γίνεσαι όλο και καλύτερος συγγραφέας καθώς ο καιρός περνά.

Για παράδειγμα, εγώ προσπαθώ πάντα να εξασκώ τον εαυτό μου συγγραφικά, ενώ ταυτόχρονα γράφω και κάτι νέο.

Δοκιμάζω πάντα νέες τεχνικές (που φροντίζω να μαθαίνω παρακολουθώντας σεμινάρια, δασκάλους, συνέδρια, αλλά και διαβάζοντας. Έτσι κάθε φορά έχω νέους τρόπους στην διάθεσή μου για να σχεδιάζω, οικοδομώ και να οργανώνω τις ιδέες, τις εμπνεύσεις μου, αλλά και το νέο μου βιβλίο (λογοτεχνικό ή μη).

Σε κάποια βιβλία μου χρησιμοποίησα κάρτες ευρετηρίου για τις σκηνές. Σε άλλα δημιούργησα διαγράμματα ροής των χαρακτήρων. Στο τελευταίο μου μυθιστόρημα, «Τhe Return Of The Rain Girl», χρησιμοποίησα για τις σκηνές έξι μεγάλα κομμάτια πινάκων σημειώσεων και χαρτάκια σημειώσεων.

Αυτές όλες είναι ιδέες που πήρα από άλλους Συγγραφείς, Δασκάλους Συγγραφικής Τέχνης, Writing Coaches, Μέντορες Συγγραφής, είτε μέσα από την προσωπική επαφή που είχα μαζί τους, είτε από εργαστήρια και σεμινάρια που παρακολούθησα μαζί τους, είτε μέσα από βιβλία τους σχετικά με το Τεχνικό κομμάτι της Συγγραφικής Τέχνης.

Εσύ τι νέο έχεις μάθει (ή σκοπεύεις να μάθεις) που θα μπορούσες να εφαρμόσεις και να δοκιμάσεις άμεσα σε αυτό που γράφεις σήμερα ή σκοπεύεις να γράψεις από στιγμή σε στιγμή;

Τι άλλο είναι καλό να θέσεις ως στόχο αυτό τον Σεπτέμβρη;

Προσπάθησε να βγεις – έστω και για λίγο – «έξω από το σπίτι και την καθημερινότητά σου» με εστίαση την Συγγραφή και να δώσεις το παρόν σε τουλάχιστον μία μεγάλη Εκδήλωση για Συγγραφείς.

Είτε αυτό αφορά μια Παρουσίαση Βιβλίου, είτε μια μεγάλη ομιλία, ένα Συνέδριο ή ένα Σεμινάριο Συγγραφής (ακόμη κι αν το Συνέδριο ή το Σεμινάριο Συγγραφής είναι Online και Ψηφιακό.)

Πριν από πάρα πολλά χρόνια ένας από τους σπουδαίους Δασκάλους/Συγγραφείς που έχω στην ζωή μου – και πλέον στην Ομάδα μου - μου έδωσε αυτή την συμβουλή, και μάλιστα με παροτρύνε να παραβρεθώ σε ένα συγκεκριμένο Συγγραφικό Γεγονός με την φυσική μου παρουσία, και να παρακολουθήσω ένα συγκεκριμένο Ψηφιακό Σεμινάριο Συγγραφής, τόσο για το περιεχόμενό του, όσο και για την προσωπική επαφή που θα είχα πλέον με τους δημιουργούς του.

Οι διασυνδέσεις που έκανα, οι άνθρωποι που γνώρισα και οι επαφές που έχτισα από εκείνη την στιγμή και μετά, τόσο στο Ψηφιακό Σεμινάριο Συγγραφής, όσο και στο Συνέδριο για Συγγραφείς, ήταν ανεκτίμητες για την μετέπειτα καριέρα μου.

Έτσι, ακόμη και σήμερα, συστηματικά και με πρόγραμμα – κάθε χρόνο, κάθε Σεπτέμβρη συγκεκριμένα – κάνω τον προγραμματισμό μου.

Γι' αυτό επιλέγω ποια Σεμινάρια και Συνέδρια Συγγραφής θα παρακολουθήσω – είτε Online/Ψηφιακά, είτε με την φυσική μου παρουσία, και φυσικά επιλέγω να πηγαίνω και σε παρουσιάσεις βιβλίων, όχι μόνο για να τιμήσω τον ίδιο τον Συγγραφέα και να «πάρω» από την εμπειρία του, αλλά και για να γνωρίσω κόσμο που θα έλξω στην δική μου πλατφόρμα, αλλά και αύριο – μεθαύριο θα μπορώ, πάνω τους να στηριχτώ για την προώθηση της δικής μου Συγγραφικής Ταυτότητας, αλλά και ολόκληρου του έργου μου.

Με την ευκαιρία…

Αν στις 10 Οκτωβρίου, Ημέρα Σάββατο στις 17.00 θέλεις να συναντηθούμε ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, να ανταλλαξουμε εμπειρίες και να κουβεντιάσουμε... θα βρίσκομαι στην Λευκωσία.

Στο Πάρκο Ακρόπολης, στις Σπηλιές με αφορμή την Παρουσίαση Του Βιβλίου της Άντρης Χαϊράλλα, "Αναστασία, Παλεύοντας Με Την Σχιζοφρένεια".

Η Άντρη Χαϊράλλα, είναι μια νέα ανερχόμενη και πολύ ταλαντούχα Συγγραφέας, μαθήτρια του Writing-Online (έχει παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα Ψηφιακά Μας Σεμινάρια), και πάνω από όλα είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος.

Θα βρίσκομαι εκεί, στην Παρουσίαση του βιβλίου της - που μεταξύ άλλων έχω επιμεληθεί και προσωπικά - για να μιλήσω για την ίδια, το βιβλίο και την καταπληκτική Συγγραφική της Ικανότητα.

Θα είναι τιμή μου λοιπόν αν θα βρίσκεσαι κι εσύ εκεί!

Τι άλλο είναι καλό να θέσεις ως στόχο αυτό τον Σεπτέμβριο;

Διάλεξε ένα αδύνατο σημείο στο γραπτό σου λόγο και επικεντρώσου φέτος σε αυτό.

Μπορεί να είναι δυσβάσταχτο για εμάς τους Συγγραφείς να σκεφτόμαστε τα αδύνατα σημεία του γραπτού μας.

Όμως πάντα υπάρχει και ο χώρος, αλλά και ο τρόπος για να βελτιωθούμε.

Κι αυτό πρέπει να κάνουμε.

Φέτος σιγουρέψου ότι θα επικεντρωθείς μόνο σε ένα σημείο του γραπτού σου, στο οποίο ξέρεις πως είσαι αδύναμη/αδύναμος και μάθε όλες εκείνες τις Συγγραφικές Τεχνικές, τα Μοντέλα, και τις Μεθόδους που διδάσκει η Δημιουργική Γραφή για να το βελτιώσεις, ΦΕΤΟΣ.

Οι αθλητές ξοδεύουν το 80% του χρόνου τους εργαζόμενοι στο 10-20% των περιοχών, στις οποίες είναι αδύναμοι. Πρέπει, ως Συγγραφείς, αν θέλουμε να βελτιωθούμε, να κάνουμε ακριβώς το ίδιο.

Γιατί όταν διαπιστώσεις την βελτίωσή σου τότε θα νιώσεις Συγγραφικό Θάρρος, Αυτοπεποίθηση και η απόρριψη από εκδότες και αναγνώστες δεν θα είναι κάτι που σε αφορά.

Όμως αν ξέρεις πως έχεις αδύναμα σημεία ως Συγγραφέας, να ξέρεις πως και οι εκδότες και οι αναγνώστες, θα το αναγνωρίσουν κι αυτοί.

Και στην γενιά μας δεν έχεις πλέον δικαιολογίες. Έχεις πολλές επιλογές και πηγές γνώσης. Και το Writing-Online είναι μία από αυτές.

Βρες (διατήρησε και εκτίμησε!) τουλάχιστον ένα καλό σύντροφο για την διαδικασία της επιμέλειας όσων γράφεις.

Αν έχεις κάποιον που πραγματικά σου δίνει ειλικρινή και χρήσιμη ανατροφοδότηση μετά την ολοκλήρωση του γραπτού σου, αυτή είναι απίστευτη χαρά και βοήθεια για τη συγγραφή σου.

Μπορείς μάλιστα να χρησιμοποιήσεις αυτό το άτομο για να είσαι ακόμη πιο παραγωγική/παραγωγικός από ότι συνήθως.

Ένας φίλος συγγραφέας συμφώνησε να κάνει μαζί μου το εξής:

Κάθε βδομάδα στέλναμε ο ένας στον άλλο ένα νέο κεφάλαιο για να το επεξεργαστεί, να το επιμεληθεί και να το κριτικάρει. Μια τέτοια σχέση και μια τέτοια επαφή, σε κάνει να γράφεις συνεχώς και να στοχεύεις στην ολοκλήρωση του έργου σου.

Μπορείς να βρεις τέτοιους «συνεργάτες» μέσω ηλεκτρονικών συγγραφικών ομάδων και οργανισμών (το facebook για παράδειγμα, προσφέρει άπειρες τέτοιες ομάδες), ερχόμενος σε επαφή με άτομα που νιώθεις ότι έχετε χημεία.

Εγώ προσωπικά θεωρώ πολύτιμους αυτούς τους συνεργάτες, ελπίζω το ίδιο κι εσύ.

Και τέλος...

Εφάρμοσε στον εαυτό σου τακτικές για να γίνεις καλύτερος κάτοχος της γλώσσας σου.

Ως Επαγγελματίας Συγγραφέας, αλλά και Writing Coach, οφείλω να σου θυμίσω πως το εργαλείο που έχεις στα χέρια σου για να δημιουργήσεις τα βιβλία σου είναι οι λέξεις της γλώσσας που γράφεις.

Ό,τι και να πω πάνω σε αυτό το θέμα, δεν μπορώ να δώσω υπερβολική έμφαση στο πόσο θα βελτιωθεί το γραπτό σου αν μάθεις καλή γραμματική και τεχνικές επεξεργασίας.

Πολλοί συγγραφείς δεν είναι καλοί με τη γραμματική, τον συλλαβισμό και τη στίξη.

Μπορεί να νιώθουν ότι δεν τους νοιάζει γιατί γνωρίζουν πως στον εκδοτικό οίκο θα εντοπίσουν και θα διορθώσουν όλα τα λάθη τους μέσα από την διαδικασία της επιμέλειας.

Αλλά εγώ πιστεύω πως όταν δουλεύεις σκληρά με σκοπό να γράψεις καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια...

Όταν για παράδειγμα γνωρίζεις που μπαίνουν τα κόμματα, πότε χρησιμοποιούνται τα ενωτικά και τα πλάγια γράμματα και πώς να θέτεις σωστά τους διαλόγους πάνω στο χαρτί, τότε αυτόματα είσαι ένας πολύ καλύτερος Συγγραφέας.

Όταν έρχονται στα χέρια μου βιβλία για επιμέλεια και, για παράδειγμα, ο διάλογος δεν είναι σωστά γραμμένος πάνω στο χαρτί, τότε πραγματικά νοιώθω μια απογοήτευση.

Όταν λοιπόν ως Συγγραφέα δεν σε καθυστερούν αυτά τα πράγματα που δεν ξέρεις να κάνεις τώρα, μπορείς να συγκεντρωθείς στη συγγραφή όμορφων προτάσεων και στη δημιουργία ισχυρών εικόνων.

Πίστεψέ με, δεν είναι χάσιμο χρόνου να τελειοποιήσεις τον χειρισμό της Ελληνικής Γλώσσας.

Για τους επόμενους 12 μήνες προκάλεσε τον εαυτό σου για να βελτιώσεις το επίπεδο του Συγγραφέα που είσαι σήμερα.

Θα φανεί στο γραπτό σου και οι εκδότες, αλλά και οι αναγνώστες, θα σε δούνε ευνοϊκότερα.

Οι εκδότες λατρεύουν να βλέπουν ότι οι συγγραφείς τους, τους ετοιμάζουν γραπτά χωρίς λάθη. Το ξέρω από προσωπική εμπειρία!

Και ως Συγγραφέας που συνεργάστηκα με Μεγάλο Εκδοτικό Οίκο για τα βιβλία μου, αλλά και ως εργαζόμενη σε έναν Μεγάλο Εκδοτικό Οίκο για την Ομάδα Ανάγνωσης και Επιλογής Νέων Βιβλίων προς Έκδοση ή Απόρριψη, αυτού του Εκδοτικού Οίκου.

Και αφού θέσεις λοιπόν τους δικούς σου Προσωπικούς Συγγραφικούς Στόχους, βεβαιώσου ότι μεταξύ άλλων, ένας από αυτούς τους στόχους είναι να...

Συμμετέχεις Στις Προεγγραφές για το Νέο Ψηφιακό Σεμινάριο του Writing-Online Απολαμβάνοντας Έκπτωση -70% Και Προνόμια Για Συγγραφείς Της Γενιάς Μας, που δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

Σημαντικό Να Γνωρίζεις:

Η Έκπτωση Του -70% & H Δυνατότητα Να Λάβεις ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ Επτά (7) Επιπλέον Ολοκαίνουργια Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ισχύει ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΩΝ που λήγει σε μερικές μέρες/ώρες από σήμερα, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 30 ΜΕΛΗ ΜΑΣ, KAI ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ.

Μετά το πέρας των Προεγγραφών:

Οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν τα 7 Επιπλέον Εκπαιδευτικά Προγράμματα, που συνοδεύουν το «Non-Fiction School, Το Σχολείο Σου Για Μη-Λογοτεχνικά Βιβλία» θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα γι' αυτά.

Αυτόματα το κόστος απόκτησης του σεμιναρίου θα αυξηθεί. Και το ίδιο το Ψηφιακό Σεμινάριο μετά την 3η εβδομάδα της επίσημης κυκλοφορίας του θα αποσυρθεί για 8-10 μήνες.

Θα χαρώ πολύ να σε "δω" στο Non-Fition School, Το Σχολείο Σου Για Μη Λογοτεχνικά Βιβλία.

Μέσα από την καρδιά μου, να έχεις μια ανέλπιστα εκπληκτική ημέρα!

Μαρία


bottom of page